Instalare pardoselei suprainălțate

Instrucțiuni de instalare:

1) Instalarea trebuie efectuată la o temperatură între 15 și 25 de grade Celsius și o umiditate relativă între 40% și 65%, într-o încăpere care este curată, uscată și lipsită de orice mobilier și unelte, instrumente și ansambluri sau echipamente care se pot intersecta la montarea podelei.
Se recomandă ca instalarea podelei înălțate să fie efectuată după finalizarea lucrărilor de finisare rămase.Acest lucru va elimina orice risc de pătrundere a apei sau de creștere a umidității care ar putea afecta calitatea pardoselii.

2) Specificațiile tehnice a suprafeței, inclusiv dimensiunile, înălțimea de montare, opțiunile de finisare și alte cerințe ale proiectantului/clientului trebuie furnizate instalatorului la momentul potrivit înainte de instalare pentru a calcula cerințele de material și procedurile de asamblare.

3) Zona trebuie să fie curată, uscată, nivelată, solidă, fără fisuri sau găuri și fără pete chimice (grăsime, ulei etc.). În plus, suprafața podelei de bază trebuie să fie proiectată pentru o sarcină egală cu suma greutății podelei ridicate și a sarcinii maxime de funcționare proiectate pe podeaua ridicată.
Orice instalare de comunicații electrice și de altă natură sub podea trebuie finalizată înainte de instalarea podelei înălțate. Orice comunicații sub podea trebuie să treacă la cel puțin 12 cm de perete, pentru a nu se intersecta cu instalarea structurii de susținere. Tencuiala pereților trebuie finalizată cu 60 de zile și vopsirea (vopsea lavabilă) cu 30 de zile înainte de instalare. Contactul cu suprafața podelei va fi dur și supus oricăror vibrații și influențe; este necesar să se asigure instalatorului acces la sursele electrice și de apă din încăpere, precum și să se interzică circulația altor persoane pe toată durata instalării.

Înainte de a începe lucrul, este necesar să verificați dimensiunile și forma încăperii conform desenelor aprobate. Folosind un teodolit de construcție (mecanic sau laser), determinați toate modificările nivelului suprafeței podelei din încăperea în care va fi instalată podeaua înălțată, precum și nivelurile de la joncțiunea podelei ridicate cu elementele structurale ale clădirii, cum ar fi ca scări, praguri de uși și pervazuri. Este posibil ca în timpul procesului de instalare să fie necesară modificarea înălțimii structurale a podelei înălțate.
Suprafața podelei de bază trebuie să fie:

  • Curățată temeinic (cu aspirator) și tratată cu grund; în cazul utilizării sistemelor de aer condiționat, este necesar (în plus) să vopsiți suprafața pardoselii cu vopsea sau grund de îndepărtare a prafului.
  • Elementele structurale sunt atașate de suprafața podelei de bază cu dibluri sau adeziv special recomandat de Quattro.

Pe podea sunt 2 axe perpendiculare paralele cu laturile panourilor care vor fi montate. Structurile structurii se monteaza ținând cont de un pas de 60 cm incepand din punctul 0 (Fig. 1)

Fiabilitatea suportului structurii depinde de lățimea panourilor instalate de-a lungul perimetrului, prin urmare, dacă acest decalaj nu corespunde parametrilor specificați, atunci este necesar să se schimbe poziția punctului de plecare. Lățimea panoului tăiat exterior, pentru a asigura un sprijin sigur, trebuie să fie de cel puțin 15 cm (Fig. 2)

Opțiunea A – se fixează structura în paralel cu montarea și reglarea panourilor;

Opțiunea B – întregul cadru al structurii este montat și nivelat, iar apoi sunt instalate panourile.

Încă o dată se verifică perpendicularitatea instalării panourilor, după care panourile pot fi montate în 2 direcții conform (Fig. 3). Panourile din jurul perimetrului sunt instalate ultimele. Panourile sunt tăiate la dimensiune. Dacă structura este folosită fără traverse (stringers), stâlpii sunt atașați cu lipici. În acest caz, rafturile sunt reglate individual pe măsură ce panourile sunt instalate, iar utilizarea podelei înălțate este posibilă după 48 de ore. Când se efectuează lucrări ulterioare sub podeaua înălțată, panourile sunt îndepărtate conform (Fig. 4). Formarea de „insule” nu este permisă.

Demontarea panourilor se realizează cu unelte speciale, maxim 3 panouri la rând. Agățat panoul în centru și la 5 cm de margine, acesta este rupt de pe podeaua generală, apoi ridicat vertical (Fig. 5). Reinstalarea panoului se face în ordine inversă. Panourile sunt depozitate după principiul 2+2, cu părțile frontale îndreptate, pentru a evita deteriorarea suprafeței de lucru. La transportul unei podele demontate, nu este permisă plasarea obiectelor grele pe elementele individuale ale podelei. Deoarece caracteristicile de sarcină sunt calculate pentru sistemul ca întreg.