Ce reprezinta pardoselile suprainaltate flotante?

Ce reprezinta pardoselile suprainaltate flotante și ce legătură au cu serverele?

Pardoseala flotantă sau pardoseala tehnică supraînălțată, după cum mai este cunoscută, este una dintre cele mai apreciate soluții de amenajare a podelelor din clădirile de birouri, centre comerciale, spații medicale sau camere data center. Pardoseala tehnică oferă beneficii durabile și performante atât în construcții noi, cât și în aplicații de modernizare. Această soluție aduce îmbunătățiri la confortul personal, acustică, eficiență energetică, asigurând în același timp reduceri ale costurilor de operare și ale timpilor de intervenție.

 Pardoseala supraînălțată a apărut ca o necesitate de a masca nenumăratele țevi și cabluri de care ai nevoie în orice spațiu de birou, acțiune care era destul de complicată și costisitoare dacă pardoseala folosită era una clasică. O dată cu rezolvarea acestei provocări, s-a soluționat și partea de acces sub pardoseală, pentru intervenții ulterioare: fie că este vorba de mentenanță, de adăugare trasee sau de repoziționat prizele de pardoseală (în caz că trebuie să reconfigurezi camera și ai nevoie de prize în alte locuri față de ce ai avut în plan, atunci când ai proiectat inițial locul).

Фальшпол, поднятый пол | Pardoseli tehnice suprainaltate

Unde se utilizează podeaua ridicată?

Clădirile moderne de birou

utilizează un panou de pardoseală supraînălțată, adică unul care nu este pre-finisat. Apoi, aceste podele sunt acoperite cu finisaje calde, estetice și familiare angajaților.

data server

Camerele de calculatoare, camerele de servere și centrele de date

sunt cele mai populare utilizări ale sistemelor de pardoseală supraînălțată.

Magazinele comerciale

Marile magazine folosesc pardoseli supraînălțate, deoarece permit reconfigurarea rapidă a spațiului.

Spațiile rezidențiale

Pardoseala tehnică începe să fie folosită și în locuințele rezidențiale, mai ales în cazul birourilor mai vechi schimbate în locuințe rezidențiale.

Ce este și de ce să folosiți o pardoseală tehnică?

 Pardoseala supraînălțată este o structură (podea) ridicată deasupra unui strat solid (de multe ori beton) pentru a crea un gol ascuns, potrivit pentru direcționarea cablurilor, firelor și conductelor.

 Pardoseala supraînălțată face parte din categoria materialelor de construcții moderne și eficiente și este compusă din panouri modulare (600 x 600 mm), montate pe o structură specială de piedestale realizate din oțel zincat, cu scopul de a crea un spațiu tehnic, potrivit pentru direcționarea cablurilor, firelor și conductelor.

Фальшпол, поднятый пол | Pardoseli tehnice suprainaltate

Ce componente există într-un sistem de pardoseală tehnică?

Panoul
Este o placă modulară cu dimensiunile de 600 mm x 600 mm. În zonele de birouri, panourile sunt livrate fără finisaje, peste care se așează finisaje de tip dale din PVC sau mochetă. În camere data center sau orice aplicație care necesită acces rapid la gol, panourile vor fi pre-finisate cu un finisaj antistatic.

Piedestalele
Reprezintă suportul pe care sunt așezate panourile, fiind poziționate în fiecare colț al unei plăci. Sunt realizate din oțel zincat, ceea ce îi oferă rezistență la coroziune și sunt reglabile, pentru a ascunde abaterile plăcii suport. Sunt prevăzute cu o piuliță de blocare, pentru a preveni mișcarea ulterioară.

Garnitura pentru piedestal
Este un capac din polietilenă care se montează deasupra piedestalului cu rol anti zgomot și anti praf.

Grilele de ventilație
Sunt dispozitive pentru sistemul de ventilare a aerului și pot fi dotate cu dispozitiv de reglare a debitului de aer și tăviță de preluare a prafului. Cel mai frecvent sunt folosite în camerele de server și data center, unde este nevoie de temperaturi controlate pentru funcționarea optimă a echipamentelor.

Ce tipuri de finisaje sunt disponibile pentru pardoseli?

 În momentul în care o persoană se află în poziția de a alege un finisaj, de obicei este constructorul clădirii, care urmează să închirieze, sau beneficiarul, care își dorește un loc cât mai plăcut, în care va urma să își desfășoare activitatea. Indiferent de opțiuni și de necesități, totul ar trebui să plece de la funcționalitatea principală a pardoselei flotante, și anume faptul că această pardoseală este una accesibilă. Din acest motiv, fie că vorbim despre mochetă, dale PVC, parchet, ceramică, sau orice alt finisaj dorit de client, recomandăm să se folosească un finisaj în dale (mocheta sau PVC), care nu necesită un strat suport între finisaj și panoul de la pardoseală, permițând astfel accesul acolo unde este nevoie, fără să trebuiască să fie scos finisajul din toată camera. Aceste finisaje se vor lipi cu un adeziv acrilic pentru lipirea acoperitorilor (mochetă sau PVC) în zone ce necesită lipiri și dezlipiri succesive, nepermanente. Avantajul folosirii acestei soluții este că adezivul își păstrează permanent calitățile, astfel că există posibilitatea dezlipirii cu ușurință a dalelor și a lipirii după finalizarea intervenției.

Care sunt avantajele utilizării sistemelor de pardoseală flotantă?

 Arhitecții proiectează clădiri pentru o anumită utilizare și pentru a satisface nevoile clienților, care se schimbă frecvent. În ciclul de viață al clădirii va exista probabil o cerință, în viitor, pentru a se adapta la un model de lucru diferit, la o nevoie comercială sau o nouă afacere. Flexibilitatea față de această nouă cerință necunoscută este acum proiectată în clădiri prin utilizarea sistemelor de pardoseală flotantă. Această soluție permite într-un gol creat în podea ascunderea și accesul ușor la instalații și la întreținerea lor. De asemenea, permite reconfigurarea cu ușurință a spațiului de lucru. Beneficiile provin din scăderea costurilor inițiale de construcție, datorită timpului de construcție mai rapid, atât la început, cât și la reconfigurarea utilizării spațiului.

Care este plaja de reglaj a pardoselei supraînălțate:

Pardoseala flotantă se poate regla în înălțime de la 60 mm până la 2,5 m, dar uzual se folosește:

  • sistem reglabil între 100 mm – 250 mm – pentru Birouri
  • sistem reglabil între 250 mm – 900 mm – pentru Data Center

Câtă greutate adaugă sistemul de pardoseală supraînălțată la structura clădirii?

 Un sistem uzual de pardoseală tehnică supraînălțată va adăuga cca. 35 kg/m2, dar sunt și soluții modern, precum panoul încapsulat, care oferă o rezistență superioară, deși materialele sunt mai subțiri și au o greutate de cca. 25 Kg/m2.

Фальшпол, поднятый пол | Placa pentru Pardoseli tehnice suprainaltate

Care este rezistența la încărcare pe care o poate avea o pardoseală supraînălțată?

 Sistemul trebuie să poată rezista sarcinii de proiectare, care, conform legislației în vigoare, se testează în 3 puncte: centrul panoului, mijlocul laturii și pe diagonala panoului la 70 mm, în laboratoare acreditate, iar valorile uzuale pe care o pardoseală trebuie să le suporte sunt:

  • 3-8 kN în cazul camerelor pentru birou, ceea ce este echivalent cu 300-800 Kg
  • 4-12 kN în cazul camerelor tehnice și pentru servere, echivalentul a 400-1200 Kg

Ce sistem de pardoseală tehnică ar trebui să alegem?

 Acest lucru va depinde în primul rând de utilitatea pardoselei, de cât spațiu tehnic aveți nevoie sub pardoseală, câtă greutate trebuie să suporte panoul, cât de des aveți de gând să accesați sub pardoseală, etc? Deși la prima vedere pare un produs foarte simplu, puțină atenție și o consultare amănunțită cu clientul, pot face diferența dintre un produs funcțional sau unul care poate da bătăi de cap. Dacă ne raportăm la partea financiară, o consiliere adecvată poate genera o bugetare corectă, raportând proiectul atât la produsul potrivit, cât și la costurile corecte de achiziție și de montare.

Care este durata de viață preconizată a unui sistem de pardoseală flotantă?

 Cele mai multe sisteme au o durată proiectată de exploatare de 25 de ani, atât pentru panouri, cât și pentru structura metalică, iar în condițiile de folosire conform instrucțiunilor transmise de producător, aceste valori pot fi chiar depășite.

MENATWORK PM

Contacte

Acces de pe strada Calea Mosilor 20; clădirea în spate Goodyear Tire Center

Chisinau

Luni – Vineri: 8:30-17:00,

Sambata: 09:30–14:00.

str. Andrei Doga, 24

+373 68 881 115

+373 79 448 346

Contactează-ne

Contacte

Republica Moldova
Chisinau, str. Andrei Doga, 24

(+373) 68 881 115
(+373) 79 448 346

Lasati-ne numarul Dumneavoastra si noi va apelam inapoi!