+373 22 43-57-19
info@menatwork.md

+373 22  31-01-97
Chisinau, str. Andrei Doga, 24

Русский
Romana

Montajul Pardoselii

INSTRUCTIUNI de MONTAJ

1) Se va pune la dispozitia montatorului spaţiul de montaj curat, uscat si liber de orice obiecte de mobilier sau scule, dispozitive, agregate sau aparatura ce ar putea stanjeni activitatea de asamblare-montaj a pardoselii. Se recomanda ca montajul pardoselii sa se efectueze ultimul in ordinea finisarii spatiului respectiv. Se va elimina orice pericol de infiltratie a apei sau umiditatii excesive, patrunderea acesteia in timpul montajului sau dupa acesta conducand la compromiterea calitatii pardoselii. Se va asigura o temperatura de 150 – 250 Celsius in spatiul de montaj. Umiditatea relativa va fi intre 40% si 65%.

2) Specificatiile cuprinzand dimensiunile suprafeţelor, inaltimile de montaj, axele, finisajul pedonabil si alte cerinte ale proiectantului/beneficiarului vor fi puse la dispozitia montatorului si stabilite in timp util inaintea montajului pentru a se calcula necesarul de materiale si ordinea de montaj.

3) Suprafata suport se va preda curata, uscata, plana, ferma, fara crapaturi sau goluri fara pete de substante chimice (grasimi, uleiuri etc). Se va lua in calcul contractia pardoselii-suport astfel incat in viitor sa nu fie asteptate variatii dimensionale. Deasemeni suprafata suport va fi prevazuta sa suporte o incarcare egala cu cea a sumei dintre greutatea pardoselii si a maximului incarcarii ei, ambele specificate de catre montator.

4) Orice operatii de montaj a instalatiilor electrice si de apa sub pardoseala se vor termina inaintea inceperii montajului acestuia. Orice instalatie sub pardoseala se va departa cu minim 12 cm de perete pentru a se putea pozitiona structura portanta. Tencuiala peretilor va fi terminata cu 60 zile si vopsirea lor (vopsea lavabila) cu 30 zile inaintea montajului pardoselii. Suprafetele de contact cu pardoseala vor fi ferme si rezistente la eventualele vibratii sau socuri transmise de aceasta.

5) Se vor asigura montatorului surse de curent electric si apa iar in spatiul de montaj se va asigura o interdictie de circulatie a altor persoane de cand se incepe instalarea pana dupa 1 zi de la terminarea ei. Se va asigura un spatiu de depozitare de a carui securitate este responsabil beneficiarul/antreprenorul in vecinatatea spatiului de montaj.


Inaintea inceperii montajului se va verifica diferentele de nivel ale sapei suport (cu nivela laser) pentru a se verifica, fata de nivelul de montaj, daca se incadreaza in plaja de reglaj a structurii de pardoseala ce se va monta. Deasemenea se va controla calitatea sapei recomandandu-se un tratament antipraf cu vopsea speciala. Acest tratament este indispensabil daca spatiul de sub pardoseala se va folosi pentru ca tubulatura pentru aerul conditionat.
Piedestalele se vor fixa pe sapa suport fie prin prindere cu dibluri, fie prin lipire cu adezivul recomandat de QUATTRO, ambele variante fiind acceptabile din punct de vedere tehnic.


MONTAJUL PARDOSELII
Inceperea montajului se face prin trasarea a 2 axe perpendiculare pe pardoseala camerei, paralele cu laturile panourilor ce se vor monta (fig.1).

 Structura se va aseza respectandu-se modularitatea de 600mm X 600mm, incepand cu punctul 0 (vezi fig.1) evitandu-se, in urma asezarii acesteia, obtinerea de taieturi de panouri de dimensiuni reduse sub 15 cm (fig.2).

 Varianta A - Se va merge in paralel, fixarea structurii cu montajul panourilor si reglarea pardoselii. 
Varianta B - Dupa terminarea asezarii structurii (numai picioare sau picioare+traverse) se va ajusta nivelul intregii structuri pentru orizontalitate.

Asezarea panourilor se va face pentru a obtine o forma de T incepand cu primul rand, pe cele 2 axe perpendiculare (fig.3).

 Se va verifica perpendicularitatea asezarii panourilor (fig.3).


Ultimele montate vor fi panourile ce formeaza perimetrul, dupa ce vor fi taiate la dimensiuni. Daca structura e formata doar din picioare reglabile acestea se vor fixa pe pardoseala prin lipire cu adeziv. In acest caz structura se va fixa si regla fiecare in parte si concomitent cu asezarea panourilor. Se va astepta 48 ore inainte de a se circula pe pardoseala.
Pentru ulterioare interventii sub pardoseala, panourile se vor ridica in modul prezentat in fig. 4. Evitati formarea de insule.
  Ridicarea panourilor se va face cu ustensile speciale – ventuze sau dispozitiv ISTRICE (mocheta). Dintr-un rand se pot ridica maximum 3 panouri. (рис.5).
  Se va pozitiona ventuza in centrul panoului la 5 cm de una din margini, se ridica usor pana se desprinde panoul din pardoseala apoi se ridica vertical.
  Pentru reasezarea panoului se va pozitiona ventuza identic si se aseaza pe cele doua picioare  din partea opusa panoul apoi acesta se va  lasa usor pe structura metalica.

Nu incercati sa introduceti degetele in golurile dintre panouri.
Nu folositi unelte neadecvate pentru a ridica panourile (surubelnite, dalti etc.)
Detasati imediat ventuza dupa ce ati ridicat panoul.
Nu asezati panourile pe margini pentru a nu le deteriora.
Indepartati eventuala mizerie care s-ar putea aseza pe structura metalica inaintea pozitionarii panourilor. Verificati garniturile daca sunt corect aplicate pe structura metalica.

   Dupa interventie panourile se vor reaseza exact in pozitia originala si se vor verifica fiecare daca se aseaza bine.
   Temperatura in camera unde s-a montat pardoseala va fi mentinuta intre 150 si 250 Celsius, iar umiditatea relativa intre 40% si 65%. Orice schimbare in afara acestor tolerante va cauza dilatarea sau contractia panourilor si prin urmare dereglarea pardoselii.
   Orice taietura in panou se va face la minim 100 mm de margine. Depinzand de greutatea suportata se vor adauga picioare de sprijin.
   Nu se vor face modificari privind structura de sustinere a pardoselii decat de catre montatorul autorizat. Demontarea sau eliminarea de elemente ale structurii conduce la pericolul prabusirii acesteia.
   Cablurile nu se vor monta peste marginile panourilor si nu se vor pune in contact cu structura in nici un loc.
   La transportul obiectelor grele se va proteja suprafata pedonabila cu placi sau panouri lemnoase reducand astfel si sarcina concentrata.
   Atentie la incarcarile dinamice in cazul utilajelor de incarcat (elevatoare, lifturi etc) si luati in calcul pentru dimensionarea operatiunilor desfasurate pe pardoseala.
   Curatarea pardoselii se va efectua prin stergere cu material non abraziv (textil) imbibat in solutie de curatat (apa cu detergent neutru) si stors foarte bine. Se va folosi cat mai putina apa iar detergentii se aleg in functie de specificul  tipului de finisaj al panourilor.
   Orice defect, distrugere sau schimbare a proprietatilor pardoselii vor fi raportate i maxim 24 ore montatorului si firmei Menatwork Est Prefabricate SRL pentru a se stabili cauza si posibilitatile de remediere.

INSTRUCTIUNI de DEPOZITARE
Pardoseala tehnica suprainaltata fi depozitata in spatii inchise, uscate, cu o umiditate redusa.
Temperatura ambientala va fi cuprinsa intre 5˚ si 35˚ C.
Depozitarea materialelor va fi facuta de preferat in spatii invecinate celui in care se va efectua montajul si cu caracteristici termice si de umiditate similare spatiului in care va fi montata pardoseala.